Sposób przygotowania:
Wieżyczki ryżowe z łososiem
Ryż biały oraz brązowy gotujemy oddzielnie na sypko. Ugotowane łączymy ze sobą. Ewentualnie delikatnie doprawiamy do smaku. Jeszcze ciepły przekładamy do 4 przygotowanych obręczy. Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, kroimy w kostkę , oprószamy przyprawami i smażymy na oleju. Gotową rybę odsączamy delikatnie z tłuszczu i wykładamy na poporcjowany ryż. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Dodajemy do niego starte warzywo , groszek oraz przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Całość chwilkę razem obsmażamy, a następnie podlewamy bulionem. Ogrzewamy do momentu jak warzywa będą miękkie, a bulion odparuje. Doprawiamy do smaku. Przygotowane warzywa wykładamy na łososia. Całość dokładnie ugniatamy i wyjmujemy z obręczy. Podajemy oprószone natką pietruszki.
edytaha
zbysiowa