jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Wieżyczki ryżowe z łososiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

To proste, a zarazem pyszne i pełnowartościowe danie. Wieżyczki doskonale nadają się na specjalne okazje. Delikatny, soczysty łosoś doskonale komponuje się z ryżem i warzywami.

Wieżyczki ryżowe z łososiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wieżyczki ryżowe z łososiem

 

  • Składniki na 4 porcje:
  • 100g białego ryżu,
  • 3 łyżki czerwonego ryżu,
  • 200 g łososia norweskiego,
  • 1 marchew,
  • 1/3 szklanki zielonego groszku ( u mnie mrożony),
  • 0,5 szklanki bulionu,
  • Sok z cytryny,
  • Świeżo mielony czarny pieprz,
  • Świeżo mielona sól morska,
  • 1 ząbek czosnku,
  • Olej do smażenia,
  • Natka pietruszki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Wieżyczki ryżowe z łososiem
Ryż biały oraz brązowy gotujemy oddzielnie na sypko. Ugotowane łączymy ze sobą. Ewentualnie delikatnie doprawiamy do smaku. Jeszcze ciepły przekładamy do 4 przygotowanych obręczy. Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, kroimy w kostkę , oprószamy przyprawami i smażymy na oleju. Gotową rybę odsączamy delikatnie z tłuszczu i wykładamy na poporcjowany ryż. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Dodajemy do niego starte warzywo , groszek oraz przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Całość chwilkę razem obsmażamy, a następnie podlewamy bulionem. Ogrzewamy do momentu jak warzywa będą miękkie, a bulion odparuje. Doprawiamy do smaku. Przygotowane warzywa wykładamy na łososia. Całość dokładnie ugniatamy i wyjmujemy z obręczy. Podajemy oprószone natką pietruszki.
Wieżyczki ryżowe z łososiem
Ugotowane ryże łączymy ze sobą i delikatnie doprawiamy
Wieżyczki ryżowe z łososiem
Ryz porcjujemy do przygotowanych obręczy
Wieżyczki ryżowe z łososiem
Na ugnieciony ryz wykładamy warstwę łososia
Wieżyczki ryżowe z łososiem
Marchew dusimy wraz z groszkiem. Gotową wykładamy na łososia

Tagi:

ryż