Sposób przygotowania:
Wigilijna Gwiazda Betlejemska
PRZYGOTOWANIE: Mieszam wszystkie suche składniki, drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku i dodaje wszystkie składniki do jednej miski i zagniatam ciasto. Zagniecione ciasto odstawiam i ciepłe miejsce na około 20min do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowuję masę do Gwiazdy. Ugotowane wcześniej grzyby i kapustę kręcę przez maszynkę do mięsa o grubych oczkach. Dodaję przesmażoną na patelni cebulkę, pieprz i sól. Wyrośnięte ciasto dzielę na 3 równe części. Pierwszą z nich rozwałkowuję na kształt okrągłego placka i smaruję go masą kapusto-grzybową. Z drugą częścią ciasta postępuję w identyczny sposób. Trzecią część również, ale nie smaruję jej już masą. W ten sposób przełożone ciasto nacinam dookoła na 16 równych pasków (nacinam nie przecinając środka ciasta). Powstałe paski dwukrotnie zawijam, co drugi w tę samą stronę i co drugie zostawione paski zawijam w przeciwną stronę. Tworzę w ten sposób kształt Gwiazdy. Ciasto smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję garścią sezamu. Wkładam Gwiazdę na blaszkę do pieczenia i piekę w piekarniku przez 30min w temperaturze 180'C.