justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Wigilijna kapusta

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć kapusty duszonej z grzybami i cebulą, jedno z podstawowych dań.

Wigilijna kapusta

Składniki:

Wigilijna kapusta

 

Sposób przygotowania:

Wigilijna kapusta
Grzyby namoczyć w gorącej wodzie.

Kapustę należy pokroić w mniejsze kawałki. Jeżeli jest bardzo kwaśna lepiej ją wymoczyć.

Masło rozpuszczamy w garnku i podsmażamy na nim pokrojoną w drobne kawałeczki cebulę z dodatkiem soli i cukru. Dodajemy kapustę i wszystko razem podsmażamy.

Grzyby kroimy w kawałeczki i dodajemy do kapusty. Wszystko razem dusimy dolewając wodę z moczenia grzybów. Wszystko dusimy tak długo, aż kapusta zmięknie.

Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Tagi:

grzyby kapusta