SUPERPRZEPIS

Wigilijna pieczarkowo-grzybowa

         
ocena: 5/5 głosów: 7
Wigilijna pieczarkowo-grzybowa Więcej zdjęć (5)

Taką zupę robi na wigilię moja Ciocia w Koninie . Nie wiem czy w innych regionach też podobną robią czy jest to lokalny zwyczaj

Składniki:

Wigilijna pieczarkowo-grzybowa

 

 

Sposób przygotowania:

Wigilijna pieczarkowo-grzybowa
Obrać i umyć włoszczyznę .Zalać włoszczyznę i gotować na małym gazie 30 minut . Grzyby zalać wodą i zostawić namoczone na 2 godziny . Ugotować w wodzie w której się moczyły- jakieś 20 minut w 1,5 szklanki wody .Odcedzić pozostawiając wywar . Grzyby pokroić . Wyjąć warzywa z wywaru ( można je użyć do sałatki ) . Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki . Usmażyć na rumiano na oleju dodając pod koniec smażenia masło. Przełożyć pieczarki z tłuszczem na którym sie smażyły do zupy . Gotować 15 minut . Wlać śmietankę . Mąkę rozrobić z odrobiną zimnej wody i wlać do garnka ostrożnie by nie porobiły sie grudki. Zagotować . Doprawić do smaku maggi .
Wigilijna pieczarkowo-grzybowa
Wszystko co jest potrzebne do ugotowania zupy już uszykowane
Wigilijna pieczarkowo-grzybowa
Gotujemy mocny wywar warzywny na którym będziemy robić grzybową
Wigilijna pieczarkowo-grzybowa
Suszone grzyby uprzednio namoczone ugotować , a pieczarki usmażyć
Wigilijna pieczarkowo-grzybowa
Po ugotowaniu zmieszanych :wywaru z warzyw , wywaru z grzybów , pokrojonych grzybów i usmażonych pieczarek- wlać śmietankę i doprawić