Sposób przygotowania:
Wigilijna pieczarkowo-grzybowa
Obrać i umyć włoszczyznę .Zalać włoszczyznę i gotować na małym gazie 30 minut . Grzyby zalać wodą i zostawić namoczone na 2 godziny . Ugotować w wodzie w której się moczyły- jakieś 20 minut w 1,5 szklanki wody .Odcedzić pozostawiając wywar . Grzyby pokroić . Wyjąć warzywa z wywaru ( można je użyć do sałatki ) . Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki . Usmażyć na rumiano na oleju dodając pod koniec smażenia masło. Przełożyć pieczarki z tłuszczem na którym sie smażyły do zupy . Gotować 15 minut . Wlać śmietankę . Mąkę rozrobić z odrobiną zimnej wody i wlać do garnka ostrożnie by nie porobiły sie grudki. Zagotować . Doprawić do smaku maggi .