bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Wigilia jak na Śląsku

Wigilijna smażona kapusta z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wigilijny przysmak z kuchni śląskiej

Wigilijna smażona kapusta z grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wigilijna smażona kapusta z grzybami

 

Sposób przygotowania:

Wigilijna smażona kapusta z grzybami
Kapustę kiszoną przepłukać kilkukrotnie, zalać wodą i zagotować. W trakcie gotowania dodać suszone grzyby w całości, liście laurowe, ziele angielskie. Całość gotować do miękkości do chwili, gdy nadmiar wody odparuje, a kapusta zmięknie. Masło zrumienić na patelni i dodać do kapusty, wymieszać. Dusić jeszcze przez chwilę mieszając żeby nie przywarła. Doprawić do smaku wg potrzeb pieprzem.
Wigilijna smażona kapusta z grzybami
Produkty do przygotowania smażonej kapusty z grzybami
Wigilijna smażona kapusta z grzybami
Gotowanie w wodzie kapusty do miękkości i odparowania
Wigilijna smażona kapusta z grzybami
Dodanie suszonych grzybów w całości do gotującej się kapusty
Wigilijna smażona kapusta z grzybami
Gotowa kapusta z grzybami podana na wigilijny stół