paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Tarta z łososiem i mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wytrawna tarta na ziemniaczanym spodzie z filetem łososia oraz serkiem mozzarella w kulkach na przecierze pomidorowym.

Tarta z łososiem i mozzarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z łososiem i mozzarellą

 

  • jajko 1 szt
  • cebula 2 szt
  • ziemniaki 0,5 kg
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • ser mozzarella 2 kulki
  • łosoś filet 35 dag
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • natka pietruszki (posiekana) 2 łyżki
  • przecier pomidorowy 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Tarta z łososiem i mozzarellą
Obrane ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki wycedzić, przepuścić przez maszynkę. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć dodać do ziemniaków, dodać jako i wyrobić ciasto. Wyłożyć nim formę do tarty. Przecierem posmarować ciasto ziemniaczane. Pokrojonego na mniejsze kawałki łososia oprószyć do smaku i ułożyć na ziemniaczanym spodzie. Mozzarellę pokroić w plastry i również ułożyć na cieście. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut w temp. 200 stopni. Można posypać po upieczeniu natka pietruszki
Tarta z łososiem i mozzarellą
Do zmielonych ziemniaków dodać podsmażoną cebulkę i jajo wyrobić ciasto.
Tarta z łososiem i mozzarellą
Wyłożyć nim formę do tarty. Przecierem posmarować ciasto ziemniaczane.
Tarta z łososiem i mozzarellą
Pokrojonego na mniejsze kawałki łososia oprószyć do smaku
Tarta z łososiem i mozzarellą
Mozzarellę pokroić w plastry i również ułożyć na cieście jak łososia