Sposób przygotowania:
Pełnoziarnista tarta z łososiem i szpinakiem
CIASTO: Do miski wysp mąkę, dodaj drożdże, sól, jajko, wodę i roztopione masło. Wyrób ciasto za pomocą miksera. Wyrabiaj je 10 minut. Następnie ciasto wyłóż na stolnicę, rozwałkuj je i wyłóż nim formę od tarty (24cm). Ciasto włóż na godzinę do lodówki. Ciasto zapiecz w 200 stopniach przez 20-25 minut. NADZIENIE: Łososia oprósz solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Następnie skrop go oliwą i zawiń w folię. Piecz 15 minut 1 180 stopniach. Po upieczeniu łososia ostudź i porwij na kawałki. Cebulę pokrój w kostkę. Zeszklij ją na patelnię, dodaj mrożony szpinak i smaż około 5 minut, aż cała woda odparuję. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Szpinak przestudź, a następnie wymieszaj go z ricottą. Na podpieczony spód wykładamy szpinak, a na nim rozkładamy kawałki łososia. Całość posyp ziołami prowansalskimi. Całość zapiecz przez 5-7 minut w 200 stopniach. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Życzę smacznego!