Sposób przygotowania:
Wigilijna zupa śledziowa
Śledzie zalewamy na noc wodą, aby pozbawić ich nadmiaru soli. Rano wodę odlewamy i zalewamy je mlekiem, pozostawiamy jeszcze na parę godzin. Cebulę kroimy w piórka. Śledzie kroimy w zgrabne kawałki, przekładamy do cebuli. Zalewamy mlekiem, w którym moczyły się śledzie. Zaprawiamy śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Zupę śledziową chłodzimy. Ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie i mleku w proporcjach 1:1 (dodajemy ząbek czosnku w łupince, solimy). Ugotowane ziemniaki odcedzamy, ubijamy tłuczkiem i polewamy wigilijnym olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Podajemy z zupą śledziową. Klasyczne danie wigilijne gotowe. Smacznego!
reanja
Ewa
Polecam, bo jest pyszna :) . U mnie w domu nie ma bez niej Wigilii. :)