Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Wigilijna zupa śledziowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

W moim domu to tradycyjne danie Wigilijne. Pyszna i prosta zupa obowiązkowo z ziemniakami z olejem rzepakowym nieoczyszczonym. Pycha!

Wigilijna zupa śledziowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wigilijna zupa śledziowa

 

 

 

Sposób przygotowania:

Wigilijna zupa śledziowa
Śledzie zalewamy na noc wodą, aby pozbawić ich nadmiaru soli. Rano wodę odlewamy i zalewamy je mlekiem, pozostawiamy jeszcze na parę godzin. Cebulę kroimy w piórka. Śledzie kroimy w zgrabne kawałki, przekładamy do cebuli. Zalewamy mlekiem, w którym moczyły się śledzie. Zaprawiamy śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Zupę śledziową chłodzimy. Ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie i mleku w proporcjach 1:1 (dodajemy ząbek czosnku w łupince, solimy). Ugotowane ziemniaki odcedzamy, ubijamy tłuczkiem i polewamy wigilijnym olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Podajemy z zupą śledziową. Klasyczne danie wigilijne gotowe. Smacznego!
Wigilijna zupa śledziowa
Etap 1 Wigilijna zupa śledziowa - porcjowanie śledzi
Wigilijna zupa śledziowa
Etap 2 Wigilijna zupa śledziowa - zaprawianie i doprawianie
Wigilijna zupa śledziowa
Etap 3 Wigilijna zupa śledziowa - gotowa zupa śledziowa, całe danie

Tagi:

śledzie