Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Wigilijne pierożki z suszonymi śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

U mnie na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z suszonymi śliwkami. Orzechy i skórka pomarańczowa dodaje wyjątkowego smaku.

Wigilijne pierożki z suszonymi śliwkami

Składniki:

Wigilijne pierożki z suszonymi śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Wigilijne pierożki z suszonymi śliwkami

ETAP 1:

Wigilijne pierożki z suszonymi śliwkami
Mąkę połączyć z musem i resztą składników.

W ciepłym mleku rozpuścić masło. Do przesianej mąki dodać mus z dyni, szczyptę soli, połączyć z mlekiem i zarobić ciasto. Przykryć i pozostawić na 15-20 minut.

ETAP 2:

Wigilijne pierożki z suszonymi śliwkami
Posiekane śliwki połączyć z orzechami i skórką pomarańczową.

Suszone śliwki zalać na pół godziny gorącą wodą, osączyć, drobno posiekać. Dodać skórkę pomarańczową i posiekane orzechy.

ETAP 3:

Wigilijne pierożki z suszonymi śliwkami
Śliwki z orzechami i skórką można dosłodzić miodem.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

ETAP 4:

Wigilijne pierożki z suszonymi śliwkami
Na każdy kawałek ciasta włożyć porcję nadzienia śliwkowego.

Na posypanej mąką desce rozwałkować ciasto, pokroić w kwadraty, włożyć porcję nadzienia.

ETAP 5:

Wigilijne pierożki z suszonymi śliwkami
Pierożki należy bardzo dokładnie zlepić.

Pierożki dokładnie zlepić. Partiami wkładać do gotującej się wody z dodatkiem soli. Gotować około 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.