Sposób przygotowania:
Smakowite uszka wigilijne
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować na cienki blat, obsypać mąką i szklanką wykrawać okrąg. Układać obok siebie ale żeby się nie stykały bo się zlepią.
Farsz: dzień wcześniej moczyć suszone grzyby w wodzie, odsączyć, przelać zimną wodą aż będzie czysta i zagotować. Gdy wystygną, przemielić w młynku. Cebule obrać i drobno skrajać w kosteczkę, podsmażyć. Kiszoną kapustę przemielić. Wszystkie składniki porządnie wymieszać, dodając przyprawy wg gustu oraz olej. Łyżeczką nakładamy na okrąg, sklejamy pierożki następnie łapiemy za rogi i łączymy je ze sobą. Pierożki gotujemy w osolonej wodzie ok.5 minut aż wypłyną.
Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować na cienki blat, obsypać mąką i szklanką wykrawać okrąg. Układać obok siebie ale żeby się nie stykały bo się zlepią.
Farsz: dzień wcześniej moczyć suszone grzyby w wodzie, odsączyć, przelać zimną wodą aż będzie czysta i zagotować. Gdy wystygną, przemielić w młynku. Cebule obrać i drobno skrajać w kosteczkę, podsmażyć. Kiszoną kapustę przemielić. Wszystkie składniki porządnie wymieszać, dodając przyprawy wg gustu oraz olej. Łyżeczką nakładamy na okrąg, sklejamy pierożki następnie łapiemy za rogi i łączymy je ze sobą. Pierożki gotujemy w osolonej wodzie ok.5 minut aż wypłyną.
maripla
Pozdrawiam
elzbieta8960