WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 519]

Wigilijne śledzie z marynowanymi gąskami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sałatka śledziowa z grzybkami i cebulą.

Wigilijne śledzie z marynowanymi gąskami

Składniki:

Wigilijne śledzie z marynowanymi gąskami

 

  • 5 filetów ze śledzia solonego
  • 2 cebule
  • słoiczek marynowanych gąsek
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka octu
  • pieprz cytrynowy
  • sól

Sposób przygotowania:

Wigilijne śledzie z marynowanymi gąskami
Filety ze śledzia moczymy w wodzie i gdy stracą mocny, słony smak, płuczemy i kroimy na drobne kawałki. Cebule obieramy i kroimy na dosyć drobne piórka, lekko solimy i dodajemy do śledzi. Marynowane gąski wylewamy ze słoiczka na sitko i odsączamy z zalewy. Dodajemy je do śledzi i cebuli i mieszamy. Polewamy octem, olejem i posypujemy pieprzem cytrynowym. Mieszamy i odstawiamy, aż smaki się połączą.