kayleb

kayleb

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 25]

Wigilijny Barszcz Biały

  • 16
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszny, aromatyczny barszcz (mało znany)

Wigilijny Barszcz Biały

Składniki:

Wigilijny Barszcz Biały

 

Sposób przygotowania:

Wigilijny Barszcz Biały
Grzyby moczymy aż zrobią się miękkie. Wkładamy do czystej, osolonej wody (mały garnuszek) i gotujemy do miękkości Gotujemy wywar z włoszczyzny, a następnie dodajemy żur z butelki (można dodać 3/4 lub całą - zależy od smaku). Do zagotowanego żuru wrzucamy ugotowane grzyby, dolewamy trochę wywaru z ugotowanych grzybów (0,5 szklanki) (żeby zupa nie miała zbyt dużej goryczki), dodajemy czosnek i wsypujemy szklankę kaszy gryczanej. Gotujemy aż kasza zrobi się miękka i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Uwaga: Barszczu nie zaprawiamy śmietaną ani mąką. Ma być czysty. Otrzymujemy niesamowicie aromatyczny barszcz na wigilijny stół. Smacznego ;)