Sposób przygotowania:
Wigilijny barszcz Eli na zakwasieprzygotowanie bulionu warzywnego
Marchewki, pietruszkę i seler obrać i opłukać.
przygotowanie bulionu warzywnego cd
Cebule obrać z łupinek i przekroić na pół. Przysmażyć cebule na blasze pieca lub na suchej patelni.
przygotowanie bulionu warzywnego cd
Czosnek obrać z łupinek i przekroić na połówki. Przygotować ziele angielskie i liście laurowe.
przygotowanie bulionu warzywnego cd
Marchewki, pietruszkę, seler,cebule, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie włożyć do garnka. Całość zalać wodą, posolić do smaku i ugotować na małym ogniu bulion. Bulion przecedzić przez sitko. Jarzyny odłożyć do sałatki.
przygotowanie barszczu
Uzupełnić bulion wrzącą wodą ( żeby było 2.5 litra ) i dolać do niego zakwas barszczu. Przyprawić barszcz do smaku pieprzem, maggi i cukrem. Barszcz podgrzać, ale nie doprowadzić do zagotowania. Barszcz podawać z uszkami lub pasztecikami. Smacznego!
gusia1000