eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1534]

Wigilijny barszcz Eli na zakwasie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ukisiłam buraczany zakwas na barszcz. Ugotowałam wigilijny barszcz na bulionie warzywnym, z zakwasem buraczanym.

Wigilijny barszcz Eli na zakwasie

Składniki:

Wigilijny barszcz Eli na zakwasie

składniki na bulion warzywny

pozostałe składniki

  • 1 litr zakwasu z kiszonych buraków
  • pieprz do smaku
  • maggi do smaku
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Wigilijny barszcz Eli na zakwasie

przygotowanie bulionu warzywnego

Wigilijny barszcz Eli na zakwasie
Opłukać obrane marchewki, pietruszkę i seler.

Marchewki, pietruszkę i seler obrać i opłukać.

przygotowanie bulionu warzywnego cd

Wigilijny barszcz Eli na zakwasie
Obrane i przekrojone cebule przysmażyć na suchej patelni.

Cebule obrać z łupinek i przekroić na pół. Przysmażyć cebule na blasze pieca lub na suchej patelni.

przygotowanie bulionu warzywnego cd

Wigilijny barszcz Eli na zakwasie
Przygotować czosnek, liście laurowe i ziele angielskie.

Czosnek obrać z łupinek i przekroić na połówki. Przygotować ziele angielskie i liście laurowe.

przygotowanie bulionu warzywnego cd

Wigilijny barszcz Eli na zakwasie
Z podanych składników ugotować bulion warzywny.

Marchewki, pietruszkę, seler,cebule, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie włożyć do garnka. Całość zalać wodą, posolić do smaku i ugotować na małym ogniu bulion. Bulion przecedzić przez sitko. Jarzyny odłożyć do sałatki.

przygotowanie barszczu

Wigilijny barszcz Eli na zakwasie

Uzupełnić bulion wrzącą wodą ( żeby było 2.5 litra ) i dolać do niego zakwas barszczu. Przyprawić barszcz do smaku pieprzem, maggi i cukrem. Barszcz podgrzać, ale nie doprowadzić do zagotowania. Barszcz podawać z uszkami lub pasztecikami. Smacznego!