Sposób przygotowania:
Rolada Eli z grzybami i kiszoną kapustąprzygotowanie składników farszu
Cebulę obrać z łupinek i pokroić w słupki. Boczek pokroić w słupki.
przygotowanie składników farszu cd
Przygotować kapustę kiszoną i rozmrożone podgrzybki.
przygotowanie rolady
Łopatkę rozkroić na prostokąt i rozbić tłuczkiem. Płat mięsa oprószyć solą, pieprzem i rozetrzeć czosnek.
przygotowanie rolady cd
Przyprawione mięso posmarować musztardą.
przygotowanie rolady cd
Na mięsie rozłożyć kolejno kapustę kiszoną, grzyby, cebulę, boczek i jeszcze raz powtórzyć.
przygotowanie rolady cd
Mięso ciasno zwinąć i obwiązać bawełnianą nicią.
przygotowanie pozostałych składników
Pozostałe cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. Pozostały boczek pokroić w kostkę. Resztę kapusty posiekać.
Przygotować resztę grzybów.
pieczenie rolady
Do brytfanki wlać trzy łyżki oleju i rozsmarować. Do brytfanny włożyć roladę. Dodać przygotowaną kapustę, boczek, cebulę, czosnek i grzyby.
Do soku z grzybów dodać pozostałą musztardę i uzupełnić wodą do jednego litra, wymieszać i wlać do brytfanny. Całość oprószyć solą i pieprzem.
Brytfannę przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec roladę przez 80 minut. Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze aż rolada się zrumieni.
Co jakiś czas polewać roladę wytworzonym sosem.
Gotową roladę wyjąć z brytfanny i po 10 minutach usunąć nici. pokroić roladę w grube plastry. Powstały sos zmiksować i podać w sosjerce. Smacznego!
gusia1000