eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Rolada Eli z grzybami i kiszoną kapustą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam roladę z łopatki wieprzowej z podgrzybkami, kiszoną kapustą, cebulą i boczkiem wędzonym.

Rolada Eli z grzybami i kiszoną kapustą

Składniki:

Rolada Eli z grzybami i kiszoną kapustą

mięso

  • 1.40 kg łopatki wieprzowej

farsz

  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 25 dkg mrożonych podgrzybków
  • 15 dkg kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula

pozostałe składniki

dodatki

  • białe bawełniane nici kuchenne

Sposób przygotowania:

Rolada Eli z grzybami i kiszoną kapustą

przygotowanie składników farszu

Rolada Eli z grzybami i kiszoną kapustą
Obraną cebulę i boczek pokroić w słupki.

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w słupki. Boczek pokroić w słupki.

przygotowanie składników farszu cd

Rolada Eli z grzybami i kiszoną kapustą
Przygotować podgrzybki i kiszoną kapustę.

Przygotować kapustę kiszoną i rozmrożone podgrzybki.

przygotowanie rolady

Rolada Eli z grzybami i kiszoną kapustą
Rozbity płat mięsa oprószyć solą, pieprzem i rozsmarować czosnek.

Łopatkę rozkroić na prostokąt i rozbić tłuczkiem. Płat mięsa oprószyć solą, pieprzem i rozetrzeć czosnek.

przygotowanie rolady cd

Rolada Eli z grzybami i kiszoną kapustą
Przyprawioną łopatkę posmarować musztardą.

Przyprawione mięso posmarować musztardą.

przygotowanie rolady cd

Rolada Eli z grzybami i kiszoną kapustą

Na mięsie rozłożyć kolejno kapustę kiszoną, grzyby, cebulę, boczek i jeszcze raz powtórzyć.

przygotowanie rolady cd

Rolada Eli z grzybami i kiszoną kapustą

Mięso ciasno zwinąć i obwiązać bawełnianą nicią.

przygotowanie pozostałych składników

Rolada Eli z grzybami i kiszoną kapustą

Pozostałe cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. Pozostały boczek pokroić w kostkę. Resztę kapusty posiekać.

Przygotować resztę grzybów.

pieczenie rolady

Rolada Eli z grzybami i kiszoną kapustą

Do brytfanki wlać trzy łyżki oleju i rozsmarować. Do brytfanny włożyć roladę. Dodać przygotowaną kapustę, boczek, cebulę, czosnek i grzyby.

Do soku z grzybów dodać pozostałą musztardę i uzupełnić wodą do jednego litra, wymieszać i wlać do brytfanny. Całość oprószyć solą i pieprzem.

Brytfannę przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Piec roladę przez 80 minut. Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze aż rolada się zrumieni.

Co jakiś czas polewać roladę wytworzonym sosem.

Gotową roladę wyjąć z brytfanny i po 10 minutach usunąć nici. pokroić roladę w grube plastry. Powstały sos zmiksować i podać w sosjerce. Smacznego!


Tagi:

okazje danie