jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Winogronowiec z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Szybkie, tanie i proste ciasto. Idealne, gdy w ogrodzie królują winogrona:). Można także wykonać je z użyciem jasnego winogrona.

Winogronowiec z kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Winogronowiec z kruszonką

 

  • Blaszka 24x36cm
  • Ciasto:
  • 2 i 1/3 szklanki mąki,
  • 0,5 szklanki cukru pudru,
  • 150 g masła,
  • 2 jajka,
  • Łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kaszy manny (do posypania ciasta)
  • Kruszonka:
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru kryształu,
  • 1/2 kostki masła
  • Dodatkowo:
  • Około 5-6 kiści winogrona ciemnego

 

 

Sposób przygotowania:

Winogronowiec z kruszonką
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na około 0,5 godzimy. Po tym czasie ciasto wałkujemy. Wykładamy na przygotowaną formę. Ciasto posypujemy kaszą. Na kaszkę wykładamy obrane z kiści owoce. Całość posypujemy kruszonką i pieczemy w 180°C przez około 35 minut. KRUSZONKA: Składniki kruszonki przekładamy do miski i w dłoniach zagniatamy kruszonkę OWOCE: Winogrono płukany, osuszamy i obieramy „koraliki” z kiści.
Winogronowiec z kruszonką
Gotowe ciasto wykładamy na dno blaszki. posypujemy lekko kaszką.
Winogronowiec z kruszonką
na wyłożone ciasto wykładamy przygotowane winogrono
Winogronowiec z kruszonką
W oddzielnej misce przygotowujemy kruszonkę.
Winogronowiec z kruszonką
Kruszonkę wykładamy na winogrono. całość pieczemy.