AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Zielony Winogronowiec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne zielone ciasto z dodatkiem winogron.

Zielony Winogronowiec Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zielony Winogronowiec

 

  • BISZKOPT :
  • 4 średnie jajka
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • mały cukier waniliowy
  • 1 zielona galaretka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki oleju.

 

  • MASA ŚMIETANOWA :
  • 500 g śmietana 36%
  • 2 zielone lub żółte galaretki

 

  • DODATKOWO :
  • ok. pół kg dużych zielonych winogron
  • 2 zielone galaretki.

Sposób przygotowania:

Zielony Winogronowiec
BISZKOPT : Białka oddzielić od żółtek, dodając szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier, cukier waniliowy i jedną suchą zieloną galaretkę. Dodawać kolejno po jednym żółtku i cały czas ubijać. Do dobrze ubitej masy dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia,dodać olej i delikatnie wymieszać. Ciasto wylewamy do prostokątnej formy około 35 x 25 cm posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec w temp.170 stopni przez 25 minut. Zostawić do ostygnięcia. MASA ŚMIETANOWA : 2 galaretki rozpuszczamy w szklance wody. Śmietanę ubijamy i dodajemy do niej tężejące galaretki, ciągle miksując. Piankę wylewamy na biszkopt, wciskamy w nią winogrona i kładziemy do lodówki. Po stężeniu pianki, na wierzch wylewamy wystudzoną galaretkę, rozpuszczoną w 700-800 ml wody. Wstawiamy do lodówki. SMACZNEGO :)
Zielony Winogronowiec
Zielonkawe ciasto prawie w całości - u mnie pianka jasna, ale można zrobić zieloną.
Zielony Winogronowiec
Polecam moje eksperymentalne ciacho z galaretką w biszkopcie!!!