dianek

dianek

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Wiosenna ostro-kwaśna sałatka z wołowiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

(lekka i pikantna jak wiosenna miłość)

Wiosenna ostro-kwaśna sałatka z wołowiny

Składniki:

Wiosenna ostro-kwaśna sałatka z wołowiny

 

  • Składniki:
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarenkach
  • 1 łyżeczka kolendry w ziarenkach
  • 1 suszone ostre chili
  • 1/4 łyżeczki przyprawy pięć smaków
  • 250g polędwicy wołowej
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 6 młodych cebulek
  • 1 marchewka ekologiczna
  • 1/4 ogórka
  • 8 rzodkiewek
  • 1 czerwona cebula
  • 1/4 główki kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki oleju orzechowego
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej trawy cytrynowej
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry

 

  • Dressing:
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Sposób przygotowania:

Wiosenna ostro-kwaśna sałatka z wołowiny
Przygotowanie:
W moździerzu rozetrzeć pieprz, kolendrę i chili, następnie wymieszać z przyprawą pięć smaków i wysypać na talerz. Kotlet wołowy dokładnie posmarować sosem sojowym i obtoczyć w przyprawach.
Młodą cebulkę pokroić na 6cm kawałki, następnie każdy z nich pokroić wzdłuż w cienkie paseczki. Włożyć do zmrożonej wody i poczekać aż paseczki się poskręcają. Odcedzić.
Marchewkę oczyścić i pokroić na skos w cienkie plasterki. Ogórek przekroić na pół, wydrążyć nasiona i pokroić w cienkie plasterki. Oczyścić rzodkiewki i wyciąć w kwiatki.
Cebulę pokroić wzdłuż (od korzenia po liście) na cienkie paseczki. Niezbyt drobno poszatkować kapustę pekińską. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki.
Rozgrzać olej na patelni z ciężkim dnem, podsmażyć czosnek i trawę cytrynową na złotobrązowy kolor. Dodać kotlet wołowy, lekko docisnąć go łyżką do patelni, żeby równomiernie się usmażył. Przełożyć na drugą stronę, smażyć 3-4 minuty zależnie od grubości mięsa, odstawić patelnię z ognia.
Pokroić kotlet w cienkie paseczki i dodać do sałatki razem z miętą i kolendrą. Wymieszać składniki sosy i wylać na patelnię, następnie polać sosem sałatkę. Podawać zaraz po przyrządzeniu.

UWAGA!
Ta wiosenna sałatka dzięki odpowiedniemu połączeniu składników budzi nasz umysł i duszę. Jest to sałatka kuchni tajskiej, którą przyrządza się podczas ciepłych i jeszcze wilgotnych, pierwszych dni pory bez monsunowej. Pobudza, pozytywnie nastawia, a u niektórych osób wywołuje miłe rozluźnienie. Rewelacyjna sałatka na wiosenny piknik we dwoje !

Tagi:

przyprawy sosy