eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Wiosenna sałatka Eli z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszna sałatka z makaronem,pomidorem i świeżym szpinakiem. Do dań z grilla można nie dodawać kurczaka.

Wiosenna sałatka Eli z makaronem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenna sałatka Eli z makaronem

 

  • 20 dkg makaronu świderki
  • sól
  • 2 pomidory
  • 27 dkg sera typu feta
  • 15 dkg listków młodego szpinaku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 podwójna pierś kurczaka upieczona na grillu
  • sos
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wiosenna sałatka Eli z makaronem
Makaron ugotować aldente w osolonej wodzie i ostudzić. Pomidory umyć,osuszyć i pokroić na ósemki. Ser feta pokroić w kostkę. Listki młodego szpinaku wymoczyć w wodzie z solą,żeby usunąć piasek. Szpinak wyjąć z miski,opłukać i odwirować do sucha. Szczypiorek umyć,osuszyć i posiekać. Piersi pieczone na grillu pokroić w plastry. Wszystkie składniki sosu włożyć do słoika. Słoik zakręcić i potrząsać nim aż zrobi się dość gęsta emulsja. Składniki sałatki włożyć do miski,polać sosem i wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Wiosenna sałatka Eli z makaronem
Makaron ugotować aldente w osolonej wodzie i ostudzić..
Wiosenna sałatka Eli z makaronem
Listki młodego szpinaku wymoczyć w wodzie z solą,żeby usunąć piasek. Szpinak wyjąć z miski,opłukać i odwirować do sucha.
Wiosenna sałatka Eli z makaronem
Pomidory umyć,osuszyć i pokroić na ósemki. Ser feta pokroić w kostkę..
Wiosenna sałatka Eli z makaronem
Szczypiorek umyć,osuszyć papierowym ręcznikiemi posiekać.