kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Wiosenna surówka z młodej kapusty i rzodkiewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Surówka z młodych wiosennych warzyw, która przygotujemy w nie więcej niż 10 minut. Chrupiąca, pyszna z cytrynowym aromatem.

Wiosenna surówka z młodej kapusty i rzodkiewki

Składniki:

Wiosenna surówka z młodej kapusty i rzodkiewki

 

  • ½ główki młodej kapusty
  • ½ pęczka botwinki bez buraczków
  • długi ogórek
  • pęczek rzodkiewki
  • sok z ½ cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sos sałatkowy ziołowy

Sposób przygotowania:

Wiosenna surówka z młodej kapusty i rzodkiewki
Kapustę i botwinkę myjemy i drobno szatkujemy.

Ogórka myjemy i kroimy w grube plasterki, a następnie w słupki, natomiast rzodkiewki w ćwiartki.

Oliwę z oliwek mieszamy z sosem sałatkowym, wodą oraz sokiem z cytryny. Dresingiem polewamy warzywa. Mieszamy.

Serwujemy jako dodatek do dań mięsnych, rybnych oraz z grilla.