dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Wiosenna zupa z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna wiosenna zupa z jabłek.

Wiosenna zupa z jabłkami

Składniki:

Wiosenna zupa z jabłkami

 

  • 25 dag winnych jabłek
  • 2 pęczki cebuli dymki ze szczypiorkiem (mogą być też białe części pora)
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 1 i 1/2 szklanki śmietany 36%
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Wiosenna zupa z jabłkami
Cebulę i szczypiorek posiekać, odłożyć 4 łyżki szczypiorku. Jabłka podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, obrać i pokroić w plasterki (jedną ćwiartkę pokroić nieobraną i odłożyć). Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę, dodać czosnek i plasterki jabłek. Dusić kilka minut pod przykryciem. Wlać wino, gotować około 5 minut. Po lekkim przestudzeniu zmiksować zupę. Dodać śmietanę, podgrzać, doprawić do smaku salą i pieprzem, wsypać odłożony szczypiorek i plasterki nieobranych jabłek.