Sposób przygotowania:
Wiosenne gołąbeczki
Ryż, kaszę gotuję w lekko posolonej wodzie.Po ugotowaniu ryż,kaszę odsączam.Mięso kroję w mniejsze kawałki podlewam niewielką ilością wody, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, lekko solę i duszę do miękkości. Gdy mięso jest już miękkie, dodaje cebulę obraną i jeszcze chwilę duszę. Następnie odstawiam mięso by wystygło. Zimne mięso i cebulę miele w maszynce. Ryż , kaszę ugotowaną łączę z zmielonym mięsem, dodaję przyprawy według uznania, pietruszkę pokrojoną drobno, mieszam. Kapustę bardzo krótko obgotowuję, bo o tej porze jest bardzo miękka i długie gotowanie jest nie wskazane. Na każde liście kapusty, nakładam porcję farszu, zawijam dokładnie i na masełku obsmażam gołąbki z obu stron. Obsmażone gołąbki układam w szerokim rondlu, podlewam wywarem mięsno-warzywnym i dusze do miękkości. Gołąbki podaję s sosem pomidorowym z dużą ilością kopru. Życzę smacznego.
elzbieta8960
evita0007
bajtek
dusia30