basia4ab

basia4ab

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Wiosenne gołąbeczki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Są znakomitym daniem.Cała rodzina bardzo lubi gdy je zrobię. Znikają w mig z talerza.

Wiosenne gołąbeczki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wiosenne gołąbeczki

 

  • ryż długoziarnisty 3 woreczki
  • kasza jęczmienna 2 woreczki
  • mięso wieprzowe bez kości 2 kg.
  • cebula 2 szt.
  • pietruszka zielona według uznania
  • pieprz mielony według uznania
  • przyprawa do gołąbków według uznania
  • pieprz ziołowy według uznania
  • magii według uznania
  • jarzynka według uznania
  • wywar mięsno-warzywny 4 szklanki
  • kapusta młoda 2 główki
  • ziele angielskie według uznania
  • liść laurowy według uznania
  • masło 20 dkg.

Sposób przygotowania:

Wiosenne gołąbeczki
Ryż, kaszę gotuję w lekko posolonej wodzie.Po ugotowaniu ryż,kaszę odsączam.Mięso kroję w mniejsze kawałki podlewam niewielką ilością wody, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, lekko solę i duszę do miękkości. Gdy mięso jest już miękkie, dodaje cebulę obraną i jeszcze chwilę duszę. Następnie odstawiam mięso by wystygło. Zimne mięso i cebulę miele w maszynce. Ryż , kaszę ugotowaną łączę z zmielonym mięsem, dodaję przyprawy według uznania, pietruszkę pokrojoną drobno, mieszam. Kapustę bardzo krótko obgotowuję, bo o tej porze jest bardzo miękka i długie gotowanie jest nie wskazane. Na każde liście kapusty, nakładam porcję farszu, zawijam dokładnie i na masełku obsmażam gołąbki z obu stron. Obsmażone gołąbki układam w szerokim rondlu, podlewam wywarem mięsno-warzywnym i dusze do miękkości. Gołąbki podaję s sosem pomidorowym z dużą ilością kopru. Życzę smacznego.
Wiosenne gołąbeczki
Etap 1