Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Makowiec na biszkoptach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Biszkopty są świetnym zastępstwem do wszelkich spodów do ciast. Takie ciasto robi się szybko i bez ryzyka zakalcowego.

Makowiec na biszkoptach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowiec na biszkoptach

 

  • puszka masy makowej (900g)
  • 4 duże jabłka
  • 200 g okrągłych biszkoptów
  • 100 g mieszanki keksowej
  • olejek migdałowy
  • 4 jajka
  • 4 łyżki manny
  • szczypta soli
  • polewa: tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • skórka pomarańczowa do dekoracji
  • papier do formy

Sposób przygotowania:

Makowiec na biszkoptach
Masę makową wykładamy do dużego naczynia. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost do maku. Następnie dodajemy: żółtka, mieszankę keksową, olejek i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mannę i odstawiamy na bok. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i na nim układamy biszkopty. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, delikatnie mieszamy z masą makową. Połowę masy wykładamy na biszkopty, a na nią znów idzie warstwa biszkoptów którą przykrywamy resztą masy makowej. Równamy i pieczemy około godziny w 180 stopniach. W wodnej kąpieli rozpuszczamy czekoladę z masłem, polewamy zimny makowiec i dekorujemy skórką.
Makowiec na biszkoptach
Masę makową dokładnie mieszamy z jabłkami.
Makowiec na biszkoptach
Wyłożoną papierem blachę pokrywamy biszkoptami.
Makowiec na biszkoptach
Na biszkopty dajemy połowę masy i ponownie wykładamy biszkoptami.
Makowiec na biszkoptach
Dzięki masłu polewa nie tylko będzie bardziej plastyczne ale i błyszcząca.