Sposób przygotowania:
Wiosenne pełnoziarniste ślimaczki szpinakowe
W misce mieszamy jajko z dużą szczyptą soli, mlekiem, wodą i mąką, aż uzyskamy gładkie ciasto. Smażymy cienkie naleśniki na patelni z odrobiną oleju. Szpinak myjemy, odcinamy szypułki i blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Następnie odsączamy i drobno siekamy. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy pokruszony ser i podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy śmietankę i pokrojony w kostkę serek topiony. Wszystko razem mieszamy do czasu, aż sos uzyska gładką konsystencję i zgęstnieje. Wrzucamy szpinak i chwilę razem dusimy. Do smaku przyprawiamy sos solą i pieprzem. Na koniec wbijamy jajko, dokładnie mieszamy i pozostawiamy sos do przestygnięcia. Sosem serowo-szpinakowym smarujemy naleśniki i zwijamy. Następnie każdy naleśnik kroimy na 1,5cm kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy do rozpuszczenia sera. Podajemy na ciepło z świeżymi pomidorami i ziołami.