PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Wiosenne pełnoziarniste ślimaczki szpinakowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Dzięki połączeniu mąki pszennej i pełnoziarnistej naleśniki są delikatne, a przy tym bogate w błonnik. Natomiast szpinak doda nam energii na długie wiosenne spacery!

Wiosenne pełnoziarniste ślimaczki szpinakowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenne pełnoziarniste ślimaczki szpinakowe

 

Sposób przygotowania:

Wiosenne pełnoziarniste ślimaczki szpinakowe
W misce mieszamy jajko z dużą szczyptą soli, mlekiem, wodą i mąką, aż uzyskamy gładkie ciasto. Smażymy cienkie naleśniki na patelni z odrobiną oleju. Szpinak myjemy, odcinamy szypułki i blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Następnie odsączamy i drobno siekamy. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy pokruszony ser i podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy śmietankę i pokrojony w kostkę serek topiony. Wszystko razem mieszamy do czasu, aż sos uzyska gładką konsystencję i zgęstnieje. Wrzucamy szpinak i chwilę razem dusimy. Do smaku przyprawiamy sos solą i pieprzem. Na koniec wbijamy jajko, dokładnie mieszamy i pozostawiamy sos do przestygnięcia. Sosem serowo-szpinakowym smarujemy naleśniki i zwijamy. Następnie każdy naleśnik kroimy na 1,5cm kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy do rozpuszczenia sera. Podajemy na ciepło z świeżymi pomidorami i ziołami.
Wiosenne pełnoziarniste ślimaczki szpinakowe
Etap 1 Przygotowanie nadzienia szpinakowego do naleśników.
Wiosenne pełnoziarniste ślimaczki szpinakowe
Etap 2 Naleśniki smażymy na patelni z odrobiną oleju.
Wiosenne pełnoziarniste ślimaczki szpinakowe
Etap 3 Farszem smarujemy prawie cały naleśnik.
Wiosenne pełnoziarniste ślimaczki szpinakowe
Etap 4 Do naleśników świetnie pasują świeże pomidorki koktajlowe.