Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Przystawki jajeczne na Wielkanoc

Wiosenne pisklaki

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

O rety, słońce tak dogrzało, że u mnie wykluły się już pierwsze kurczaczki !

Wiosenne pisklaki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenne pisklaki

 

  • 5 jajek
  • 4 czubate łyżki startego łagodnego żółtego sera
  • 1 łyżeczka musztardy z zielonym pieprzem
  • 3 łyżeczki majonezu
  • sól do smaku
  • 1 czubata łyżka startego drobniutko sera typu parmezan - u mnie Dziugas
  • kawałek papryki czerwonej albo chili na dzióbki
  • rodzynki albo ziarna słonecznika na oczy
  • odrobina niebieskiego barwnika w żelu
  • do ozdoby: sałata, listki pietruszki, koperku, kiełki

 

Sposób przygotowania:

Wiosenne pisklaki
jajka zalałam zimną wodą, gotowałam 10 minut a następnie przełożyłam je do bardzo zimnej wody i zostawiłam w niej aż zupełnie wystygły. Obrałam ze skorupek. Nożykiem do carvingu nacięłam każde wokół - można w połowie wysokości, można w 1/3ciej, rodzieliłam i wydłubałam żółtka do miseczki. Białka opłukałam z resztek żółtek. Do dużego słoika nalałam przegotowaną zimną wodę, dodałam jakieś 4 krople barwnika, rozmieszałam żeby się rozpuścił, włożyłam białka i zostawiłam w takiej kąpieli na ok. 2 godziny. Po tym czasie wyjęłam i osączyłam dokładnie na papierowym ręczniku. Do żółtek dodałam starty łagodny ser, majonez i musztardę, roztarłam na pastę, doprawiłam do smaku odrobinką soli. Z kawałka papryczki wycięłam trójkąty - to będą dziobki. Naszykowałam też 10 ziarenek słonecznika w polewie na oczy. Z masy żółtkowo serowej uformowałam 5 części, takich kulek, każdą obtoczyłam z startym drobno Dziugasie - kurczaczki będą się wydawały puchate. Włożyłam w kulki oczka i dzioby. Dolne połówki białek ustawiłam na talerzu, wyłożonym sałatą, przycinając je odrobinę od spodu. W każdą włożyłam kurczaczka - ostrożnie żeby białko nie pękło i kurczak się nie pogniótł - każdemu nałożyłam na głowę górną część białka imitującą resztkę skorupki. Całość przybrałam listkami zieleniny i kiełkami.
Wiosenne pisklaki
Nożykiem do carvingu nacięłam każde wokół - można w połowie wysokości, można w 1/3ciej, rodzieliłam i wydłubałam żółtka do miseczki. Białka opłukałam z resztek żółtek.
Wiosenne pisklaki
Do dużego słoika nalałam przegotowaną zimną wodę, dodałam jakieś 4 krople barwnika, rozmieszałam żeby się rozpuścił, włożyłam białka i zostawiłam w takiej kąpieli na ok. 2 godziny. Po tym czasie wyjęłam i osączyłam dokładnie na papierowym ręczniku.
Wiosenne pisklaki
Do żółtek dodałam starty łagodny ser, majonez i musztardę, roztarłam na pastę, doprawiłam do smaku odrobinką soli.
Wiosenne pisklaki
Z masy żółtkowo serowej uformowałam 5 części, takich kulek, każdą obtoczyłam z startym drobno Dziugasie - kurczaczki będą się wydawały puchate. Włożyłam w kulki oczka i dzioby.