Sposób przygotowania:
Wiosenne pisklaki
jajka zalałam zimną wodą, gotowałam 10 minut a następnie przełożyłam je do bardzo zimnej wody i zostawiłam w niej aż zupełnie wystygły. Obrałam ze skorupek. Nożykiem do carvingu nacięłam każde wokół - można w połowie wysokości, można w 1/3ciej, rodzieliłam i wydłubałam żółtka do miseczki. Białka opłukałam z resztek żółtek. Do dużego słoika nalałam przegotowaną zimną wodę, dodałam jakieś 4 krople barwnika, rozmieszałam żeby się rozpuścił, włożyłam białka i zostawiłam w takiej kąpieli na ok. 2 godziny. Po tym czasie wyjęłam i osączyłam dokładnie na papierowym ręczniku. Do żółtek dodałam starty łagodny ser, majonez i musztardę, roztarłam na pastę, doprawiłam do smaku odrobinką soli. Z kawałka papryczki wycięłam trójkąty - to będą dziobki. Naszykowałam też 10 ziarenek słonecznika w polewie na oczy. Z masy żółtkowo serowej uformowałam 5 części, takich kulek, każdą obtoczyłam z startym drobno Dziugasie - kurczaczki będą się wydawały puchate. Włożyłam w kulki oczka i dzioby. Dolne połówki białek ustawiłam na talerzu, wyłożonym sałatą, przycinając je odrobinę od spodu. W każdą włożyłam kurczaczka - ostrożnie żeby białko nie pękło i kurczak się nie pogniótł - każdemu nałożyłam na głowę górną część białka imitującą resztkę skorupki. Całość przybrałam listkami zieleniny i kiełkami.
Babciagramolka
dża
edytaha
Agiatis
Natala1210
yola
evita0007