SUPERPRZEPIS

Wiosenne ptysie

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Wiosenne ptysie

Smakują równie pysznie jak ptysie na słodko, a mają mniej kalorii. Doskonałe połączenie wiosennego twarożku i lekkich, puszystych ptysi! Polecam!

Składniki:

Wiosenne ptysie

Ciasto (około 15 sztuk)

Nadzienie serowe:

Sposób przygotowania:

Wiosenne ptysie

ETAP 1

Wiosenne ptysie
do wody z tłuszczem wsypujemy mąkę, powstaje kluska

Wodę i margarynę umieszczamy w garnku, stawiamy na gazie i podgrzewamy do rozpuszczenia tłuszczu. Do rozpuszczonych składników dodajemy sól oraz wsypujemy mąkę. Garnek zdejmujemy z ognia. Ciasto ciągle mieszamy pałką, aby zrobiła się „kluska”. Całość delikatnie studzimy.

ETAP 2

Wiosenne ptysie
Po przestudzeniu do ciasta dodajemy jajka

Następnie dodajemy stopniowo jajka. Ciasto ucieramy pałką około 10-15 min.

ETAP 3

Wiosenne ptysie
Z gotowego ciasta formujemy ptysie.

Gotowe przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy z niego ptysie.
Pieczemy je około 20 minut w 180°C , do zrumienienia.

ETAP 4

Wiosenne ptysie
szczypiorek siekamy, rzodkiewki ścieramy na tarce

Szczypiorek siekamy. Rzodkiewkę płuczemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wędlinę kroimy w małe kwadraty.

ETAP 5

Wiosenne ptysie
Gotowym twarożkiem napełniamy upieczone ptysie

Ser przekładamy do miski. Dodajemy do niego przygotowane składniki: szczypiorek, rzodkiewkę i wędlinę. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku.
Tak przygotowanym farszem napełniamy upieczone ptysie.