Sposób przygotowania:
Wiosenne ptysieETAP 1
Wodę i margarynę umieszczamy w garnku, stawiamy na gazie i podgrzewamy do rozpuszczenia tłuszczu. Do rozpuszczonych składników dodajemy sól oraz wsypujemy mąkę. Garnek zdejmujemy z ognia. Ciasto ciągle mieszamy pałką, aby zrobiła się „kluska”. Całość delikatnie studzimy.
ETAP 2
Następnie dodajemy stopniowo jajka. Ciasto ucieramy pałką około 10-15 min.
ETAP 3
Gotowe przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy z niego ptysie.
Pieczemy je około 20 minut w 180°C , do zrumienienia.
ETAP 4
Szczypiorek siekamy. Rzodkiewkę płuczemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wędlinę kroimy w małe kwadraty.
ETAP 5
Ser przekładamy do miski. Dodajemy do niego przygotowane składniki: szczypiorek, rzodkiewkę i wędlinę. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku.
Tak przygotowanym farszem napełniamy upieczone ptysie.
marietta
karola25