Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Wiosenne śledzie podawane w jabłkach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dodając jabłek do śledzi można się pobawić i wydrążyć je tak aby posłużyło nam później jako naczynie, które na sam koniec można zjeść.

Wiosenne śledzie podawane w jabłkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenne śledzie podawane w jabłkach

 

Sposób przygotowania:

Wiosenne śledzie podawane w jabłkach
Jabłka bardzo dokładnie myjemy, odcinamy górną część i delikatnie wydrążamy aby nie naruszyć skórki, Następnie wszystko co się nadaje do zjedzenia kroimy drobno. Wymoczone w wodzie płaty osuszamy i kroimy w paski. Ogórki kroimy w kostkę zbliżoną wielkością do jabłek. Wszystkie składniki mieszamy razem, doprawiamy majonezem i jogurtem, a na koniec posypujemy szczypiorkiem. Taką masą napełniamy jabłka, robiąc niewielką górkę. Podajemy po lekkim schłodzeniu.
Wiosenne śledzie podawane w jabłkach
Wydrążone jabłka na koniec równamy za pomocą łyżeczki.
Wiosenne śledzie podawane w jabłkach
Pozbywamy się nasion i gniazd, resztę kroimy.
Wiosenne śledzie podawane w jabłkach
Ogórki kroimy w kostkę zbliżoną wielkością do jabłek.
Wiosenne śledzie podawane w jabłkach
Wymoczone w wodzie i osuszone śledzie kroimy na paski.