Sposób przygotowania:
Wiosenny tort serowy
Mrożone warzywa ugotować bez uprzedniego rozmrożenia w małej ilości lekko osolonej wody. Następnie osaczyć je i przełożyć do miski. Dodać rozdrobniony twaróg, ser pokrojony w cienkie plasterki, 2 jajka i śmietankę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać. Ciasto strudlowe rozwałkować na płat tej wielkości, by wystarczyło go na wyłożenie tortownicy i na przykrycie nadzienia. Formę wysmarować masłem, obsypać mąką. Włożyć płat ciasta, posmarować roztopionym masłem, nałożyć farsz i przykryć go wystającymi brzegami ciasta. Posmarować z wierzchu rozbełtanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na średnim ogniu przez 35-40 minut. Podawać na gorąco lub na ciepło.
Uwaga: Potrawę można przyrządzić ze świeżych warzyw, należy je jednak pokroić w jednolitą kostkę, a po ugotowaniu dokładnie osaczyć, aby sok z warzyw nie rozmiękczył ciasta podczas pieczenia. Smacznego ;)
Uwaga: Potrawę można przyrządzić ze świeżych warzyw, należy je jednak pokroić w jednolitą kostkę, a po ugotowaniu dokładnie osaczyć, aby sok z warzyw nie rozmiękczył ciasta podczas pieczenia. Smacznego ;)