marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Wiosenny tort serowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto z serem na słono inne danie na każde okazję

Wiosenny tort serowy

Składniki:

Wiosenny tort serowy

 

  • 40 dag ciasta strudlowego
  • 20 dag mrożonej mieszanki warzywnej
  • 20 dag twarogu
  • 10 dag twardego żółtego sera
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Wiosenny tort serowy
Mrożone warzywa ugotować bez uprzedniego rozmrożenia w małej ilości lekko osolonej wody. Następnie osaczyć je i przełożyć do miski. Dodać rozdrobniony twaróg, ser pokrojony w cienkie plasterki, 2 jajka i śmietankę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać. Ciasto strudlowe rozwałkować na płat tej wielkości, by wystarczyło go na wyłożenie tortownicy i na przykrycie nadzienia. Formę wysmarować masłem, obsypać mąką. Włożyć płat ciasta, posmarować roztopionym masłem, nałożyć farsz i przykryć go wystającymi brzegami ciasta. Posmarować z wierzchu rozbełtanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na średnim ogniu przez 35-40 minut. Podawać na gorąco lub na ciepło.
Uwaga: Potrawę można przyrządzić ze świeżych warzyw, należy je jednak pokroić w jednolitą kostkę, a po ugotowaniu dokładnie osaczyć, aby sok z warzyw nie rozmiękczył ciasta podczas pieczenia. Smacznego ;)