Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Wiśnie w czekoladzie.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Słodkości dla dorosłych, ale tych co nie planują usiąść za kierownicą.

Wiśnie w czekoladzie. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wiśnie w czekoladzie.

 

  • 1 kg wiśni użytych do produkcji nalewki
  • 2 gorzkie czekolady
  • 100 g masła

Sposób przygotowania:

Wiśnie w czekoladzie.
Wiśnie odcedzone z nalewki, rozkładamy cienką warstwą na tacy, aby lekko obeschły. W kąpieli wodnej roztapiamy masło i połamane czekolady. Gdy czekolada połączy się z masłem, odstawiamy ją na chwilę aby lekko stężała. Do szerokiego naczynia wkładamy warstwę wiśni, które polewamy częścią polewy. Mieszamy aby równo obtoczyć wiśnie w czekoladzie. Wykładamy następną warstwę i znów polewamy i tak do wyczerpania składników. Następnie rozkładamy pojedynczo na papierze do pieczenia i zostawiamy do stężenia. Gotowe pakujemy do pojemników aby nie wietrzały i nie naciągały niepotrzebnych zapachów.
Wiśnie w czekoladzie.
Owoce użyte do produkcji nalewki znakomicie sprawdzą się w słodkiej odsłonie.
Wiśnie w czekoladzie.
Gorzkie czekolady i masło rozpuszczamy razem.
Wiśnie w czekoladzie.
Na przemian wykładamy wiśnie i polewą, a następnie mieszamy.