iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

SUPERPRZEPIS

Wiśniowe kostki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne i zimne ciasto z kwaśnymi wiśniami i słodką śmietaną

Wiśniowe kostki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wiśniowe kostki

 

  • ciasto
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • warstwa wiśniowa
  • 4 szklanki kompotu z wiśni
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 szklanki wiśni bez pestek
  • Dodatkowo
  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 2 śmietan-fiksy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Wiśniowe kostki
Wykonanie: Białka jajek ubić na bardzo sztywno z cukrem i szczyptą soli, następnie delikatnie wymieszać z żółtkami, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostrożnie wszystko połączyć. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy (36 cm na 26 cm). Piec w temp. 180st około 25 min.



Warstwa wiśniowa: 3 szklanki kompotu zagotować, a w 4 wymieszać proszek budyniowy który następnie wlać na gotujący się kompot i cały czas mieszając zagotować do gorącego budyniu dodać galaretkę i mieszać do momentu jej rozpuszczenia. Wiśnie wypestkować i delikatnie wmieszać a budyń, następnie odstawić do przestudzenia.



Na upieczone i wystudzone ciasto wylać całą masę wiśniową, a na niej rozsmarować warstwę śmietany ubitej na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fiksem, ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin, aby całkiem zastygło. Przed podaniem ciasto posypać wiórkami z gorzkiej czekolady i dowolnie ozdobić.
Wiśniowe kostki
Do ugotowanego budyniu wsypać galaretkę
Wiśniowe kostki
Po rozpuszczeniu galaretki dodać wisnie
Wiśniowe kostki
Na rozsmarowany na cieście budyń wyłozyć śmietankę