Sposób przygotowania:
Wiśniowe kostki
Wykonanie: Białka jajek ubić na bardzo sztywno z cukrem i szczyptą soli, następnie delikatnie wymieszać z żółtkami, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostrożnie wszystko połączyć. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy (36 cm na 26 cm). Piec w temp. 180st około 25 min.
Warstwa wiśniowa: 3 szklanki kompotu zagotować, a w 4 wymieszać proszek budyniowy który następnie wlać na gotujący się kompot i cały czas mieszając zagotować do gorącego budyniu dodać galaretkę i mieszać do momentu jej rozpuszczenia. Wiśnie wypestkować i delikatnie wmieszać a budyń, następnie odstawić do przestudzenia.
Na upieczone i wystudzone ciasto wylać całą masę wiśniową, a na niej rozsmarować warstwę śmietany ubitej na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fiksem, ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin, aby całkiem zastygło. Przed podaniem ciasto posypać wiórkami z gorzkiej czekolady i dowolnie ozdobić.
Warstwa wiśniowa: 3 szklanki kompotu zagotować, a w 4 wymieszać proszek budyniowy który następnie wlać na gotujący się kompot i cały czas mieszając zagotować do gorącego budyniu dodać galaretkę i mieszać do momentu jej rozpuszczenia. Wiśnie wypestkować i delikatnie wmieszać a budyń, następnie odstawić do przestudzenia.
Na upieczone i wystudzone ciasto wylać całą masę wiśniową, a na niej rozsmarować warstwę śmietany ubitej na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fiksem, ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin, aby całkiem zastygło. Przed podaniem ciasto posypać wiórkami z gorzkiej czekolady i dowolnie ozdobić.
misia5
iziona
Nawet dwa :)
monikaT83