zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 720]

Wiśniowe z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Delikatne ciasto z wiśniami w galaretce. Bita śmietana z czekoladą dopełnia smaku. Idealne do filiżanki gorzkiej kawy.

Wiśniowe z bitą śmietaną  Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wiśniowe z bitą śmietaną

 

 

  • 3 galaretki wiśniowe
  • słoik wiśni bez pestek ( 800 ml)

 

 

  • podłużne biszkopty ( około 15 sztuk)

 

Sposób przygotowania:

Wiśniowe z bitą śmietaną
Upieczony biszkopt studzę , ścinam delikatnie wierzch i nasączam osłodzoną wodą z cytryną.

Wiśnie odcedzam. Do soku dolewam wody, tak aby był 1 litr. Zagotowuję i rozpuszczam w nim galaretki, dodaję wiśnie i odstawiam aby lekko stężały.

Po tym czasie galaretki z wiśniami wykładam na biszkopt , na wierzch układam w odstępach biszkopty , lekko dociskam.

Czekoladę roztapiam na parze , odstawiam do wystudzenia. Śmietankę ubijam z usztywniaczem, w trakcie ubijania dodaję zimną czekoladę , masę wykładam na biszkopty, rozsmarowuję, na wierzch ścieram mleczną czekoladę.

Odstawiam do całkowitego zastygnięcia.
Wiśniowe z bitą śmietaną
Śmietankę ubijam z usztywniaczem, w trakcie ubijania dodaję zimną czekoladę
Wiśniowe z bitą śmietaną
na wierzch układam w odstępach biszkopty , lekko dociskam.
Wiśniowe z bitą śmietaną
masę wykładam na biszkopty, rozsmarowuję, na wierzch ścieram mleczną czekoladę.