Sposób przygotowania:
Wiśniowy tort urodzinowy
Biszkopt biały: Białka oddzielamy od żółtek i ucieramy na sztywno dosypując cukier. Dodajemy żółtka i delikatnie ale dokładnie miksujemy. Obie mąki mieszamy ze sobą dosypując proszek do pieczenia. Łączymy z masą jajeczną i delikatnie mieszamy. Wylewamy na tortownicę o średnicy 23 cm. i pieczemy w temperaturze 170*C przez 30 min. Biszkopt makowy: Białka ucieramy na sztywno (żółtka odkładamy ,będą potrzebne do kremu) z cukrem. Wsypujemy mąki , proszek do pieczenia i mak. Mieszamy i wylewamy na tortownicę o średnicy 23 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 170*C przez 15 min. Krem: Żółtka ucieramy z cukrem, wsypujemy obie mąki i wlewamy 1/4 szkl mleka i ucieramy na gładko. Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy utarty krem. Energicznie mieszając gotujemy budyń. Studzimy i ucieramy z miękkim masłem. Dżem rozpuszczamy w garnku ale nie zagotowujemy. Wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Nasączenie przygotowujemy mieszając ze sobą wszystkie składniki. Przekładamy tort: Biały biszkopt przekrawamy na pół i nasączamy oba placki. Na spodni placek nakładamy połowę zimnego dżemu, na to wykładamy połowę kremu i przykrywamy plackiem makowym który należy też nasączyć. Wykładamy resztę dżemu i resztę kremu, przykrywamy plackiem biały. Śnieżkę ucieramy na zimnej śmietanie i obsmarowujemy wierzch tortu, robiąc rozetki (je dodałam odrobiny barwnika by zrobić kolorowy napis ale nie jest to konieczne) i posypując wiórkami kokosowymi.Dekoracja toru należy do naszej osobistej weny twórczej. Wstawiamy tort do lodówki.