mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Włoska zupa Minestrone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Minestrone to taka włoska zupa warzywna z makaronem. Bardzo prosta do przygotowania, sycąca, zdrowa i pyszna :)

Włoska zupa Minestrone Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Włoska zupa Minestrone

 

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 ziemniaki
  • 1 średnia marchewka
  • garść młodych listków selera
  • 1 mała cukinia
  • ok. 10 dkg zielonej fasolki szparagowej
  • nieduży kawałek kapusty białej
  • 1 l bulionu drobiowego (lub więcej w zależności od potrzeby)
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • sól
  • pieprz
  • 15 dag makaronu (np. kolorowe muszelki)

Sposób przygotowania:

Włoska zupa Minestrone
Marchew, ziemniaki, cukinię i fasolkę szparagową dokładnie myjemy i osuszamy. Marchew i ziemniaki obieramy, po czym kroimy w niewielką kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy w małą kosteczkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Po czym dodajemy na patelnię ziemniaki i marchewkę, smażymy całość kilka minut mieszając warzywa. Po kilku minutach podsmażone warzywa przekładamy do garnka. Do nich wlewamy gorący bulion i doprowadzamy wszystko do wrzenia. Gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, kawałki (3-centymetrowe) fasolki szparagowej i drobno posiekaną kapustę. Ponownie doprowadzamy do zagotowania. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, koperek, listki selera, bazylię oraz oregano. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż warzywa będą prawie miękkie. W razie czego dolewamy nieco więcej bulionu, tak żeby makaron miał w czym się gotować. Ponownie zagotowujemy, do wrzącej zupy dodajemy suchy makaron i gotujemy go około 8-10 minut. Doprawiamy na koniec zupę do smaku solą i pieprzem. Garnek zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na około 5-7 minut. Podajemy na ciepło.
Włoska zupa Minestrone
Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem na oleju, po chwili dodajemy ziemniaki i marchew
Włoska zupa Minestrone
Kapustę drobno szatkujemy, a fasolkę kroimy na 3centymetrowe kawałki
Włoska zupa Minestrone
Podsmażone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem