Sposób przygotowania:
Włoska zupa Minestrone
Marchew, ziemniaki, cukinię i fasolkę szparagową dokładnie myjemy i osuszamy. Marchew i ziemniaki obieramy, po czym kroimy w niewielką kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy w małą kosteczkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Po czym dodajemy na patelnię ziemniaki i marchewkę, smażymy całość kilka minut mieszając warzywa. Po kilku minutach podsmażone warzywa przekładamy do garnka. Do nich wlewamy gorący bulion i doprowadzamy wszystko do wrzenia. Gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, kawałki (3-centymetrowe) fasolki szparagowej i drobno posiekaną kapustę. Ponownie doprowadzamy do zagotowania. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, koperek, listki selera, bazylię oraz oregano. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż warzywa będą prawie miękkie. W razie czego dolewamy nieco więcej bulionu, tak żeby makaron miał w czym się gotować. Ponownie zagotowujemy, do wrzącej zupy dodajemy suchy makaron i gotujemy go około 8-10 minut. Doprawiamy na koniec zupę do smaku solą i pieprzem. Garnek zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na około 5-7 minut. Podajemy na ciepło.