Sposób przygotowania:
Calzone - włoski pieróg z nadzieniem
Nadzienie: Na patelni rozgrzewam oliwę. Dodaję cebulę i czosnek, podsmażam do miękkości (trwa to około 8 minut) . Dodaję pokrojone w plasterki pieczarki, smażę kolejne kilka minut. Zdejmuję patelnię z palnika, dodaję pokrojoną szynkę, oregano i przyprawy. Odstawiam.
Ciasto: Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól, dodaję drożdże. Robię w środku dołek, wlewam mleko i oliwę. Wyrabiam ciasto, aż będzie miękkie i gładkie. Formuję kulę, natłuszczam, umieszczam w naczyniu i przykrywam ściereczką. Pozostawiam do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiam, dzielę na 4 części. Każdą z nich rozpłaszczam na koło o średnicy 20 cm. Połowę każdego koła smaruję sosem pomidorowym, nakładam nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypuję startym serem. Brzegi smaruję wodą, składam w połowie, formuję pieroga. Brzegi dobrze sklejam. Pierogi układam na blasze. Smaruję roztrzepanym jajkiem.
Piekę w piekarniku w temp. 200ºC około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podaję na ciepło.
Ciasto: Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól, dodaję drożdże. Robię w środku dołek, wlewam mleko i oliwę. Wyrabiam ciasto, aż będzie miękkie i gładkie. Formuję kulę, natłuszczam, umieszczam w naczyniu i przykrywam ściereczką. Pozostawiam do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiam, dzielę na 4 części. Każdą z nich rozpłaszczam na koło o średnicy 20 cm. Połowę każdego koła smaruję sosem pomidorowym, nakładam nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypuję startym serem. Brzegi smaruję wodą, składam w połowie, formuję pieroga. Brzegi dobrze sklejam. Pierogi układam na blasze. Smaruję roztrzepanym jajkiem.
Piekę w piekarniku w temp. 200ºC około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podaję na ciepło.
agabi22