mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Calzone - włoski pieróg z nadzieniem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Nadzienie możemy swobodnie modyfikować, zamieniać składniki i dowolnie komponować. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia ;)

Calzone - włoski pieróg z nadzieniem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Calzone - włoski pieróg z nadzieniem

 

 

  • Nadzienie:
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 cebule, drobno pokrojone
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 220 g pieczarek, pokrojonych
  • 220 g szynki, pokrojonej
  • 2 łyżki posiekanego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki gęstego sosu pomidorowego
  • 220 g świeżego parmezanu
  • jajko roztrzepane do posmarowania

Sposób przygotowania:

Calzone - włoski pieróg z nadzieniem
Nadzienie: Na patelni rozgrzewam oliwę. Dodaję cebulę i czosnek, podsmażam do miękkości (trwa to około 8 minut) . Dodaję pokrojone w plasterki pieczarki, smażę kolejne kilka minut. Zdejmuję patelnię z palnika, dodaję pokrojoną szynkę, oregano i przyprawy. Odstawiam.
Ciasto: Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól, dodaję drożdże. Robię w środku dołek, wlewam mleko i oliwę. Wyrabiam ciasto, aż będzie miękkie i gładkie. Formuję kulę, natłuszczam, umieszczam w naczyniu i przykrywam ściereczką. Pozostawiam do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiam, dzielę na 4 części. Każdą z nich rozpłaszczam na koło o średnicy 20 cm. Połowę każdego koła smaruję sosem pomidorowym, nakładam nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypuję startym serem. Brzegi smaruję wodą, składam w połowie, formuję pieroga. Brzegi dobrze sklejam. Pierogi układam na blasze. Smaruję roztrzepanym jajkiem.
Piekę w piekarniku w temp. 200ºC około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podaję na ciepło.
Calzone - włoski pieróg z nadzieniem
Ciasto rozwałkowuję, połowę smaruję sosem pomidorowym
Calzone - włoski pieróg z nadzieniem
Na placek (połowę) nakładam nadzienie i posypuję serem