Sposób przygotowania:
Włoskie Calzone
Do misy robota wsypać mąkę i sól. Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłym mleku. Wymieszać, dodać do misy, wlać oliwę. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotować farsz. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w kawałki, wrzucić do cebuli. Smażyć, aż odparują i się zrumienią. Na koniec dodać pokrojone oliwki, oregano, doprawić solą i pieprzem. Ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść. Podzielić na 3 kawałki. Rozwałkować cienko. Przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasto posmarować sosem, ułożyć farsz pieczarkowy. Posypać tartym serem (długo dojrzewający pokroiłam w cienkie plasterki za pomocą obieraczki do jarzyn). Ciasto zlepić w kształt pieroga. Brzegi dobrze docisnąć aby się nie rozkleiły. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 25 minut.