Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Włoskie drożdżówki z suszonymi pomidorami.

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kuchnia włoska jest jedną z moich ulubionych kuchni, często u nas goszczą potrawy z tego zakątka świata, a książek kucharskich z kuchnią włoską mam chyba najwięcej.

Włoskie drożdżówki z suszonymi pomidorami. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Włoskie drożdżówki z suszonymi pomidorami.

 

Sposób przygotowania:

Włoskie drożdżówki z suszonymi pomidorami.
Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Mąkę przesiać, zrobić zagłębienie i wbić jedno jajko, dodać masło, wodę z drożdżami i sól. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować (można podzielić na dwie części) na oprószonej stolnicy na grubość 3 mm. Posmarować niewielką ilością rozmąconego jajka. Ciasto obsypać pokrojonymi suszonymi pomidorami i kaparami (wcześniej opłukanymi z soli), posypać oregano (ja obsypałam z wierzchu). Dodatkowo do drugiego ciasta dodałam pokrojone cienkie kabanosy wieprzowe. Ciasto zwinąć w wałek, który pokroić na paski o długości 2,5-3 cm. Kolejno skręcić i ułożyć na natłuszczonej blasze. Odczekać 1 godz. (ja trochę oszukuję w czasie i nie czekam aż tyle), aż ciasto zwiększy swoją objętość. Posmarować resztą roztrzepanego jajka. Włożyć do rozgrzanego piekarnika na 200-220°C i piec ok.20 minut.
Włoskie drożdżówki z suszonymi pomidorami.
Gotowe wyrośnięte ciasto.
Włoskie drożdżówki z suszonymi pomidorami.
Na rozwałkowane ciasto nałożyć suszone pomidory i kapary.
Włoskie drożdżówki z suszonymi pomidorami.
Zwinąć w rulon i pociąć na paski.
Włoskie drożdżówki z suszonymi pomidorami.
Zwinięte ułożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę.