Sposób przygotowania:
Włoskie drożdżówki z suszonymi pomidorami.
Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Mąkę przesiać, zrobić zagłębienie i wbić jedno jajko, dodać masło, wodę z drożdżami i sól. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować (można podzielić na dwie części) na oprószonej stolnicy na grubość 3 mm. Posmarować niewielką ilością rozmąconego jajka. Ciasto obsypać pokrojonymi suszonymi pomidorami i kaparami (wcześniej opłukanymi z soli), posypać oregano (ja obsypałam z wierzchu). Dodatkowo do drugiego ciasta dodałam pokrojone cienkie kabanosy wieprzowe. Ciasto zwinąć w wałek, który pokroić na paski o długości 2,5-3 cm. Kolejno skręcić i ułożyć na natłuszczonej blasze. Odczekać 1 godz. (ja trochę oszukuję w czasie i nie czekam aż tyle), aż ciasto zwiększy swoją objętość. Posmarować resztą roztrzepanego jajka. Włożyć do rozgrzanego piekarnika na 200-220°C i piec ok.20 minut.
marietta
Hrabina w kuchni
Dziękuję. Koniecznie spróbuj, są czasochłonne, ale smaczne.
marietta
edytaha
Hrabina w kuchni
Bardzo proszę. Najlepsze jest to, że można pokombinować z przepisem, dając dowolne ulubione składniki a nawet pokusić się o zrobienie podobnych na słodko.