Sposób przygotowania:
Włoskie pulpeciki
Pulpety:
1)Ser mozzarella kroimy w drobną kostkę.
2)Mięso mielone mieszamy z przyprawami (sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, papryka, lub dowolne inne przyprawy).
3) Z mięsa mielonego formujemy pulpety do środka wkładając ser mozzarella.
4) Pulpety smażymy na patelni.
5) Do garnka wlewamy Passatę. Dodajemy przyprawy (oregano, bazylia). Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu.
6) Podsmażone pulpety umieszczamy w sosie pomidorowym. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.
7) Odstawiamy na 30 minut.
Opiekane ziemniaki:
1)Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
2)Do żaroodpornego naczynia wkładamy podgotowane (ale nie rozgotowane) ziemniaki.
3) Polewamy oliwą z oliwek Extra Vergine.
4) Dodajemy przyprawy (sól, papryka, pieprz, przyprawa do ziemniaków).
5) Wkładamy kilka ząbków czosnku.
6) Umieszczamy w piekarniku.
1)Ser mozzarella kroimy w drobną kostkę.
2)Mięso mielone mieszamy z przyprawami (sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, papryka, lub dowolne inne przyprawy).
3) Z mięsa mielonego formujemy pulpety do środka wkładając ser mozzarella.
4) Pulpety smażymy na patelni.
5) Do garnka wlewamy Passatę. Dodajemy przyprawy (oregano, bazylia). Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu.
6) Podsmażone pulpety umieszczamy w sosie pomidorowym. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.
7) Odstawiamy na 30 minut.
Opiekane ziemniaki:
1)Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
2)Do żaroodpornego naczynia wkładamy podgotowane (ale nie rozgotowane) ziemniaki.
3) Polewamy oliwą z oliwek Extra Vergine.
4) Dodajemy przyprawy (sól, papryka, pieprz, przyprawa do ziemniaków).
5) Wkładamy kilka ząbków czosnku.
6) Umieszczamy w piekarniku.