Sposób przygotowania:
Wodne bułeczki cebulowe
Cebule kroimy w bardzo drobną kosteczkę i podsmażamy na złoty kolor na oleju- studzimy i zostawiamy w oleju! Drożdże rozpuszczamy z cukrem, dodajemy łyżkę mąki ( z podanej porcji, nie dodatkowo) zalewamy mlekiem i wodą- dokładnie mieszamy żeby nie było grudek. Odstawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce na minimum 20 minut. Mąkę podgrzewamy - ma być letnia/ciepła a nie gorąca. Dodajemy sól, olej lub masło, cebulkę razem z olejem na którym smażyła się i zaczyn. Na początku można wyrabiać hakami miksera, ale później wyrabiamy już ręcznie i to bardzo dokładnie przez około 10 minut, aż ciasto będzie odchodzić od ręki i będzie gładkie i lśniące. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Gdy już podwoi swoją objętość dzielimy na 8 części. Każdą porcje formujemy w kuleczki i odstawiamy ponownie na 15-10 minut. Na koniec robimy nacięcie ( można ominąć) i smarujemy wodą Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200stopni przez około 15 - 18 minut Czas pieczenia też zależy od piekarnika i pod koniec najlepiej sprawdzić pukając w spód bułki- upieczone mają głuchy pogłos.