zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 720]

Grochówka prawie wojskowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Grochówka to pożywna smaczna zupa. Doskonała o każdej porze roku. Można ją podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Grochówka prawie wojskowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grochówka prawie wojskowa

 

 

Sposób przygotowania:

Grochówka prawie wojskowa
Boczek kroję w grubszą kostkę i razem ze skórą zalewam wodą ( 2,5 – 3 l) Groch przepłukuję pod bieżącą wodą i przekładam do garnka z boczkiem, dodaję przyprawy( liść laurowy, ziele ang, i pieprz w ziarenkach)plasterki czosnku i gotuję, nie solę na początku, boczek wędzony jest słony, doprawiam solą pod koniec.

Warzywa obieram, myję i koję w kostkę, ziemniaki większą. Dodaję do zupy w połowie gotowania , ( po 20 -25 minutach) i gotuję do miękkości.

Kiełbasę kroję w pół plasterki, obsmażam na oleju i dodaję pod koniec do grochówki. Wtedy też doprawiam roztartym majerankiem , lubczykiem, solą i mielonym pieprzem.

Doskonałym dodatkiem są grzanki czosnkowe.
Grochówka prawie wojskowa
Etap 1 Boczek kroję w grubszą kostkę i razem ze skórą zalewam wodą ( 2,5 – 3 l)
Grochówka prawie wojskowa
Etap 2 Groch przepłukuję pod bieżącą wodą i przekładam do garnka z boczkiem, dodaję przyprawy
Grochówka prawie wojskowa
Etap 3 Kiełbasę kroję w pół plasterki, obsmażam na oleju i dodaję pod koniec do grochówki
Grochówka prawie wojskowa
Etap 4 Warzywa obieram, myję i koję w kostkę, ziemniaki większą. Dodaję do zupy w połowie gotowania ,

Tagi:

kielbasa groch