Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Zupa z zielonych szparagów i kalafiora

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Bardzo smaczna i delikatna w smaku zupa z sezonowymi szparagami i kalafiorem. Jest treściwa i sycąca.

Zupa z zielonych szparagów i kalafiora  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa z zielonych szparagów i kalafiora

 

Sposób przygotowania:

Zupa z zielonych szparagów i kalafiora

Obieranie I:

Zupa z zielonych szparagów i kalafiora
Zielone szparagi w trakcie usuwania zdrewniałych końcówek

Zagotować bulion. W tym czasie ze szparagów usunąć zdrewniałe końce.

Obieranie II:

Zupa z zielonych szparagów i kalafiora
Szparagi zielone w trakcie obierania z łusek

Oraz zdjąć z nich łuski. Umyć szparagi i osuszyć.

Przygotowanie kalafiora:

Zupa z zielonych szparagów i kalafiora
Umyte różyczki kalafiora potrzebne do zupy

Podzielony na różyczki kalafior umyć i wrzucić do gotującego się wywaru razem z obranym czosnkiem. Gotować przez 10 minut.

Smażenie szparagów:

Zupa z zielonych szparagów i kalafiora
Zielone szparagi w trakcie smażenia na masełku

W tym czasie pokrojone na kawałki szparagi podsmażyć na maśle przez około 3-4 minuty.

Dodawanie szparagów:

Zupa z zielonych szparagów i kalafiora
Szparagi dodane do wrzącego bulionu z kalafiorem

Dodać je do gotującego się bulionu. Całość doprawić przyprawą uniwersalną i pieprzem. Gotować, aż warzywa zmiękną. (Krótko, ok. 7 minut).

Kończenie zupy:

Zupa z zielonych szparagów i kalafiora
Śmietana 18% zahartowana z łyżką gorącej zupy

Ubrać łyżkę wazowa zupy i wymieszać w niej śmietanę, aby ją "zahartować". Ciągle mieszając zawartość garnka wlać ją do zupy. W razie potrzeby zupę doprawić i podawać z makaronem. Smacznego!