Sposób przygotowania:
Zupa z zielonych szparagów i kalafioraObieranie I:
Zagotować bulion. W tym czasie ze szparagów usunąć zdrewniałe końce.
Obieranie II:
Oraz zdjąć z nich łuski. Umyć szparagi i osuszyć.
Przygotowanie kalafiora:
Podzielony na różyczki kalafior umyć i wrzucić do gotującego się wywaru razem z obranym czosnkiem. Gotować przez 10 minut.
Smażenie szparagów:
W tym czasie pokrojone na kawałki szparagi podsmażyć na maśle przez około 3-4 minuty.
Dodawanie szparagów:
Dodać je do gotującego się bulionu. Całość doprawić przyprawą uniwersalną i pieprzem. Gotować, aż warzywa zmiękną. (Krótko, ok. 7 minut).
Kończenie zupy:
Ubrać łyżkę wazowa zupy i wymieszać w niej śmietanę, aby ją "zahartować". Ciągle mieszając zawartość garnka wlać ją do zupy. W razie potrzeby zupę doprawić i podawać z makaronem. Smacznego!