Sposób przygotowania:
Wołowina duszona w alkoholu
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać, opłukać i posiekać. Wołowinę pokroić w kostkę. W misce wymieszać wino, brandy, ocet winny, cebule, marchewkę, czosnek, ziarna pieprzu, tymianek, rozmaryn, natkę pietruszki, liść laurowy i odrobinę soli. Do przygotowanej marynaty włożyć wołowinę, dokładnie wymieszać, przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na całą noc. Piekarnik rozgrzać do 150stopni. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Wołowinę osączyć, ale nie wylewać marynaty, osączyć ręcznikiem papierowym. 1 łyżkę oliwy z oliwek rozgrzać w naczyniu żaroodpornym i smażyć partiami mięso na średnim ogniu przez 3-4minuty z każdej strony. Przekładać łyżką cedzakową na talerz. Całą usmażoną wołowinę umieścić z powrotem w naczyniu żaroodpornym, dodać pomidory razem z sokiem, pieczarki i skórkę z pomarańczy. Wlać marynatę. Wszystko zagotować, zakryć i wstawić do piekarnika na 2,5 godziny. Szynkę pokroić w plasterki. Naczynie wyjąć z piekarnika, dodać szynkę i oliwki, delikatnie wymieszać i wstawić ponownie do piekarnika na 30 minut. Danie podawać w naczyniu, w którym się piekło. Smacznego!!!