Sposób przygotowania:
Wołowina duszona z winem i pieczarkami
Wołowinę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na drobne kawałki. Posypać sola i obtoczyć w mące (wymieszałam kukurydzianą i pszenną w proporcji 1:1). Warzywa oraz pieczarki obrać, umyć i pokroić. W dużym rondlu dobrze rozgrzać olej i podsmażyć mięso do zrumienienia, dodać cebulę oraz paprykę i chwile podsmażyć. W razie potrzeby dolać więcej oleju. W 2/3 szklanki gorącej wody rozpuścić kostkę grzybową i razem z winem zalać mięso. Przyprawić tymiankiem, pieprzem, papryką czerwoną i solą. Dusić pod przykryciem przez godzinę. Następnie dodać pieczarki, łodygę selera, liść laurowy i dusić przez kolejną godzinę. W razie potrzeby dodać więcej wina lub wody oraz przyprawić do smaku. Na kilka minut przed zakończeniem duszenia dodać drobno posiekany czosnek.
evita0007
Niuniaczka