Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Wołowina duszona z winem i pieczarkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Miękka polędwica wołowa duszona w gęstym, winnym sosie.

Wołowina duszona z winem i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wołowina duszona z winem i pieczarkami

 

  • polędwica wołową - 800g,
  • cebula - 2 średniej wielkosci,
  • pieczarki - 250g,
  • papryka - duża,
  • seler naciowy - duża łodyga,
  • czosnek - 3 ząbki,
  • wino czerwone wytrawne - ok 300 ml,
  • maka pszenna i kukurydziana - do obtoczenia,
  • olej - 1/3 szklanki,
  • sól, pieprz,
  • papryka czerwona,
  • kostka rosołowa, grzybowa,
  • tymianek suszony - 2 łyżki,
  • liść laurowy,
  • mielona kolendra.

Sposób przygotowania:

Wołowina duszona z winem i pieczarkami
Wołowinę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na drobne kawałki. Posypać sola i obtoczyć w mące (wymieszałam kukurydzianą i pszenną w proporcji 1:1). Warzywa oraz pieczarki obrać, umyć i pokroić. W dużym rondlu dobrze rozgrzać olej i podsmażyć mięso do zrumienienia, dodać cebulę oraz paprykę i chwile podsmażyć. W razie potrzeby dolać więcej oleju. W 2/3 szklanki gorącej wody rozpuścić kostkę grzybową i razem z winem zalać mięso. Przyprawić tymiankiem, pieprzem, papryką czerwoną i solą. Dusić pod przykryciem przez godzinę. Następnie dodać pieczarki, łodygę selera, liść laurowy i dusić przez kolejną godzinę. W razie potrzeby dodać więcej wina lub wody oraz przyprawić do smaku. Na kilka minut przed zakończeniem duszenia dodać drobno posiekany czosnek.
Wołowina duszona z winem i pieczarkami
Etap 1
Wołowina duszona z winem i pieczarkami
Etap 2
Wołowina duszona z winem i pieczarkami
Etap 3
Wołowina duszona z winem i pieczarkami
Etap 4