BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 801]

Wołowina inaczej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna syta wołowinka, jej smak doprowadza nas do tego że szybko znika z talerzy. Jest posiłkiem bardzo pożywnym.

Wołowina inaczej

Składniki:

Wołowina inaczej

 

  • Wołowina około 500 g,
  • seler naciowy 2 łodyżki,
  • marchew 2 szt,
  • cebula 1 większa,
  • olej 2 -3 łyżki,
  • czosnek 3 ząbki,
  • bulion 500 ml,
  • piwo Guinness 300 ml,
  • zioła prowansalskie 1 płaska łyżeczka,
  • cukier brązowy 1 łyżka ,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pietruszka zielona 1/2 pęczka,

Sposób przygotowania:

Wołowina inaczej
Mięso wołowe opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Seler i marchewkę obrać, pokroić w plasterki.

Cebule i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.

Mięso oprószyć pieprzem i podsmażyć na 1/2 części oleju, następnie mięso wyjąc dodać resztę oleju, cebule i czosnek. Dodać mięso ,mąkę i bulion wymieszać i zagotować.

Wszystko dusić na małym ogniu pod przykryciem. Dodać piwo, marchew, seler naciowy, zioła prowansalskie, oraz łyżkę cukru brązowego, doprawić solą do smaku.

Dusimy do czasu aż mięso biedzie miękkie a sos stanie sie gęściejszy. Przed podaniem posypać pietruszką zielona.