suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Wołowina w miodzie z marchewką.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Polecam wołowinę na słodko.

Wołowina w miodzie z marchewką.

Składniki:

Wołowina w miodzie z marchewką.

 

  • 0,5 kg polędwiczki wołowej;
  • 4 marchewki młode;
  • 2 cebule;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 0,5l wywaru warzywnego;
  • 1 łyżka octu owocowego;
  • 2 łyżki sosu sojowego;
  • 1 łyżka miodu;
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego;
  • 1 łyżka oliwa;
  • 2 łyżki oleju;
  • 1 łyżeczka siekanego szczypiorku;
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Wołowina w miodzie z marchewką.
Mięso myjemy, obsuszamy, kroimy w plasterki a następnie w paski. Podobnie marchew, obieramy, myjemy i kroimy w paski. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso z obu stron. Następnie przekładamy mięso do innego naczynia, a na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej marchewkę, cebulę, czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Podsmażamy ok 5 min, po czym dodajemy wywar warzywny, sos sojowy i ocet. Całość zagotowujemy, dodajemy mięso i dusimy na wolnym ogniu przez ok 10 min. Przed podaniem doprawimy miodem i posypujemy szczypiorkiem.