Sposób przygotowania:
Wołowina w sosie własnym z pieczarkami
Wołowinę kroimy na 12 równych części, które lekko ubijamy. Do rondla wkładamy ubite mięso, 2 pokrojone w piórka cebule, pokrojone pieczarki, paprykę, 4 ząbki czosnku, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe. Wszystko zalewamy 750 ml wody i dusimy pod przykryciem aż mięso zmięknie. Jeżeli jest taka potrzeba, dolewamy w trakcie duszenia po trochę wody. W międzyczasie kroimy pozostałą cebulę i smażymy na margarynie na złoty kolor. Kiedy mięso zmięknie, dodajemy podsmażoną cebulkę, 2 kostki wołowe, płaską łyżeczkę soli, po szczypcie pieprzu czarnego i kajeńskiego, płaską łyżeczkę słodkiej papryki i szczyptę bazylii i dusimy przez 5 minut. Następnie wyciskamy 2 ząbki czosnku i wsypujemy płaską łyżeczkę majeranku i dusimy 2 minuty. Na koniec robimy zasmażkę z mąki i masła i dodajemy do całości gotując jeszcze ok. 5 minut.