Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Wołowina w winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać z ziemniakami do obiadu

Wołowina w winie

Składniki:

Wołowina w winie

 

  • 1,7 l białe wino
  • 2 szt kostki rosołowe
  • 3 łyżki mąka
  • 6 szt goździki
  • 1,8 kg wołowina
  • jagody jałowca
  • 20 g smalec
  • 0,5 kg cebula
  • 800 g marchew
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
  • listki laurowe
  • tymianek

 

Sposób przygotowania:

Wołowina w winie
Wołowinę umyć, osączyć, pokroić w kostkę.
Cebulę obrać, pokroić na cząstki.
Marchew obrać, opłukać pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć porcjami wołowinę, przesmażyć.
Do mięsa dodać cząstki cebuli, jedną naszpikować goździkami.
Tymianek drobno posiekać, dodać z listkami do mięsa, chwilę podsmażyć.
Posypać mąką, zasmażyć. Zalać winem, dusić 30 minut. Dodać litr wody i kostki rosołowe, dusić 60 minut. Po 40 minutach dodać marchew, przyprawić, posypać posiekaną natką

Tagi:

wołowina