Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Wołowina w winie i pieprzu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Niewątpliwą zaletą tej potrawy jest łatwość jej przyrządzenia - mięso dosłownie rozpływa się w ustach, a czerwone wino podkreśla jego smak.

Wołowina w winie i pieprzu  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wołowina w winie i pieprzu

 

 

Sposób przygotowania:

Wołowina w winie i pieprzu
► Wołowinę umyć, obrać z kości i pokroić w dużą kostkę, kawałki mięsa umieścić w głębokim naczyniu zaroodpornym. Dodać całe obrane ząbki czosnku, liść laurowy, rozmaryn, szałwię, ziarna czarnego pieprzu, posolić i dodatko posypać mielonym pieprzem. Wszystko zalać winem, powinno przykryć mięso. ► Wstawić pod przykryciem do piekarnika i zapiekac około 360 minut w 140C / Termoobieg /, aż wołowina skruszeje, a wino się zredukuje. Dobrze jest potrzymać mięso w piekarniku dłużej w niższej temperaturze. Gotowe mięso można również podać, podgrzewając je ponownie, następnie dnia.
Wołowina w winie i pieprzu
Zapiekac aż wołowina skruszeje - a wino się zredukuje - dobrze jest potrzymać mięso w piekarniku dłużej w niższej temperaturze.
Wołowina w winie i pieprzu
Tak przygotowane mięso zalać winem - powinno przykryć mięso i wstawić pod przykryciem do piekarnika.
Wołowina w winie i pieprzu
Kawałki mięsa umieścić w głębokim naczyniu zaroodpornym - dodać czosnek - zioła i przyprawić pieprzem i solą.
Wołowina w winie i pieprzu
Steaki z pręgi wołowej umyć - obrać z kości i pokroić w dużą kostkę.