Tit

Tit

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 820]

Wołowina z małżami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wołowinę pokroić w drobną kostkę, obsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron. Cebulę i czosnek drobno posiekać, dodać

Wołowina z małżami

Składniki:

Wołowina z małżami

 

  • 50 dag wołowiny
  • 50 dag małży
  • 50 dag ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 dag pomidorów
  • 200 ml czerwonego wina
  • 200 ml bulionu wołowego
  • Oliwa
  • Sól, pieprz, szczypta chili, łyżeczka tymianku
  • 2-3 gałązki natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Wołowina z małżami
Wołowinę pokroić w drobną kostkę, obsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron. Cebulę i czosnek drobno posiekać, dodać do mięsa, poddusić. Dodać wino. Kiedy odparuje, dołożyć pokrojone w kostkę pomidory, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Małże umyć i włożyć do garnka z osoloną wodą. Otwarte muszle wyrzucić, gotować pod przykryciem, aż pozostałe muszle również się otworzą. Te, które do końca pozostaną zamknięte, wyrzucić. Wodę z gotowania dodać do wołowiny. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do wołowiny pół godziny przed końcem duszenia. Systematycznie podlewać bulionem. Gdy mięso i ziemniaki będą miękkie, dołożyć małże, doprawić do smaku, posypać posiekaną pietruszką i dusić jeszcze przez 5 minut.

Tagi:

wołowina