Sposób przygotowania:
Wołowina z małżami
Wołowinę pokroić w drobną kostkę, obsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron. Cebulę i czosnek drobno posiekać, dodać do mięsa, poddusić. Dodać wino. Kiedy odparuje, dołożyć pokrojone w kostkę pomidory, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Małże umyć i włożyć do garnka z osoloną wodą. Otwarte muszle wyrzucić, gotować pod przykryciem, aż pozostałe muszle również się otworzą. Te, które do końca pozostaną zamknięte, wyrzucić. Wodę z gotowania dodać do wołowiny. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do wołowiny pół godziny przed końcem duszenia. Systematycznie podlewać bulionem. Gdy mięso i ziemniaki będą miękkie, dołożyć małże, doprawić do smaku, posypać posiekaną pietruszką i dusić jeszcze przez 5 minut.