mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Wołowina z piwem i kolbami kukurydzy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Czasochłonne ale bardzo smaczne danie

Wołowina z piwem i kolbami kukurydzy

Składniki:

Wołowina z piwem i kolbami kukurydzy

 

  • 450g wołowiny na gulasz
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera
  • 230g marchewki
  • 350g ziemniaków
  • 1 czerwona papryka
  • 2 kolby kukurydzy
  • 100g pomidorów
  • 1 szkl mrożonego groszku
  • 1 i 1/2 łyżki mąki
  • 1 i 1/4szkl jasnego piwa
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 i 1/4szkl bulionu wołowego
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Wołowina z piwem i kolbami kukurydzy
Cebulę obrać, umyć, osuszyć i pokroić w ósemki. Czosnek obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Łodygi selera umyć, osuszyć i pokroić w 1cm plasterki. Marchewkę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, rozkroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kawałki. Kukurydzę oczyścić, przekroić wzdłuż na połówki i w poprzek na małe kawałki. Pomidory umyć i pokroić na kawałki. Wołowinę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę jak na gulasz. Do torebki wrzucić mąkę, ostrą paprykę, chili,imbir, do torebki wrzucić mięso. Wszystko dokładnie wstrząsnąć, ugnieść, tak aby każdy kawałek mięsa był w mieszance przypraw. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, czosnek i seler. Smażyć około 5minut często mieszając. Dodać wołowinę i smażyć jeszcze 3 minuty. Dodać marchewkę, wymieszać. Zdjąć z ognia. Odczekać chwilę. Wlać bulion, potem piwo, ponownie włączyć ogień i zagotować. Potrawę przykryć, zmniejszyć ogień i dusić 1,5 godziny od czasu do czasu mieszając. Dodać ziemniaki, dusić 15minut. Dodać kukurydzę i dusić kolejne 15minut. Dodać pomidory i groszek, dusić 10minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem, dodać kolendrę.