Sposób przygotowania:
Wstążki cukinii z makaronem
Odkrój i wyrzuć końcówki cukinii. Pokrój cukinię wzdłuż jej przekroju na bardzo cienkie plastry. Ułóż kilka plasterków jeden na drugim a następnie pokrój je na wstążki o grubości ok. pół centymetra. W ten sposób postępujemy z pozostałą cukinią. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj jeden wyciśnięty ząbek czosnku, smaż go przez 20 - 30 sekund ciągle mieszając a następnie wrzuć pokrojoną wcześniej cukinię. Duś pod przykryciem do momentu aż cukinia będzie miękka, mieszaj od czasu do czasu. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, i włóż ponownie do garnka. Robimy sos: Rozmieszaj dokładnie mąkę w szklance mleka. Do rondelka wlej łyżkę oliwy, podgrzej to, dodaj ząbek wyciśniętego czosnku, smaż przez 30 sekund. Dodaj mieszankę mleka i mąki i gotuj, dopóki nie zawrze ciągle mieszając. Wtedy zmniejsz ogień do minimum, i nadal gotuj przez kolejne 2 minuty. Dodaj łyżkę śmietanki UHT, starty parmezan i gotuj mieszając aż ser się całkiem rozpuści. Dopraw solą do smaku. Do garnka z makaronem wlej sos, cukinię i 3 łyżki posiekanej pietruszki i wymieszaj wszystko.